Wereldwijd:

Syrah / Shiraz - Geeft volle wijnen met donkere kleur en hoge tannines in verschillende stijlen. Boeiende druif die wijnen produceert met florale tonen in de jonge wijn, maar bij rijping kan overgaan in kruidigheid, peper, leder, BBQ en zoethout. Past dan ook zeer goed bij gerechten met zelf kruidigheid zoals gerechten met rozemarijn en tijm.

Pinot Noir / Spätburgunder - Moeilijk te verbouwen druif die wijnen oplevert met een hoge aciditeit en een een licht rode kleur. In de neus expressief met aardse tonen met vaak specerijen, kruiden en kersen. De lichtere stijl van de Pinot Noir wijnen kun je heel goed combineren met veel gerechten met champignons, met witte vleessoorten, maar ook zalm of tonijn, sashimi en de Aziatische keuken in het algemeen.

Cabernet Sauvignon - de populairste wijndruif ter wereld. Toont aroma's van rode en zwarte bessen, cassis, chocolade en tabak. De volle rijke wijn, kan naargelang de stijl en rijpheid, passen bij veel vleesgerechten en kazen. Heeft matige tot stevige tannines en een gemiddelde aciditeit.

Merlot - Maakt zachte fluwelen wijnen die de meeste mensen graag drinken. Meestal medium tot full body wijn met aroma's van pruimen, zwart fruit en zoete specerijen. In de mond fruitige aciditeit met chocolade toetsen

Malbec - Geeft donkere, erg volle en rijke wijnen met voldoende zuren, rijkere tannines en hoog in alcohol. Aroma's van rijp fruit die soms overgaan in een soort compote smaak.

Chardonnay - Basis van veel vollere, rijke droge witte wijnen. Botertoetsen, appel, peer tot vijg, afhankelijk van de regio waar de druiven groeiden. Vaak op eik gerijpt en dan proef en ruik je de vanille en de eik. Zeer goeie begeleider voor visgerechten met roomsauzen of vette vis zoals zalm.

Viognier - Moeilijk druif om goeie wijn van te maken. Maar kan fantastische wijnen genereren. Vol en zacht, aromatisch, bloemetjes (floraal, perzik, peren) en vaak mineraal. Past meestal goed bij Aziatische gerechten.

Sauvignon Blanc - Veel voorkomende druif die al naargelang de regio? wijnen geeft met een grassige toets en knapperige frisheid van groene appel. Of in warmere regio's ananas, lychee of pompelmoes. In de neus vaak bloemen en wit fruit of citrus. Perfect voor gerechten die een ondersteund/bijpassend zuurtje kunnen gebruiken (vb. salades, vis, kip, etc... in bereidingen zonder room)

Pinot Gris / Grauburgunder - Wijnen van deze druif (zeker in de Elzas) zijn vaak vol en kruidig aromatisch met aroma's van exotisch fruit, meloen en mango. Geniet ervan met witte vis, scampi, mosseltjes,... geserveerd zonder (rijke) sauzen.

Typisch voor Oostenrijk:

Grüner Veltliner - Fruitig met noties van appel, perzik en honingmeloen, witte peper, soms kruidig. Past vaak goed bij Aziatische gerechten.

Typisch voor Italië

Nebbiolo - Gekend van de Barolo wijnen. Is een licht kleurende druif die volle, tanninerijke wijnen produceert. Daarom moeten ze vaak langer rijpen voor ze op dronk zijn. De jonge wijnen hebben vaak vooral rozen en teer in de neus , waarbij dit overgaat bij het rijpen in een complexe mix van viooltjes, verse kruiden, kersen, truffels, tabak... Past heerlijk bij rood vlees (liefst geen wild), vette charcuterie, ragout en Thaise vegetarische gerechten.

Pinot Grigio - (zie hierboven Pinot Gris - Grauburgunder) In de Italiaanse stijl is deze wijn vaak meer op de zuren opgebouwd, subtielere toetsen van exotisch fruit met een toch nog vol karakter.

Grillo - Sicilië - Frisse lichte wijnen met citroen en appel aroma's en een beetje nootjes in de afdronk. Kan zomerdagen opvrolijken met wat anti-pasta of andere voorgerechtjes.

Barbera - deze druiven maken, lichte fluwelige wijnen, met frisse zuren en weinig tannines. De perfecte match voor pasta met tomatensauzen, pizza, lasagne en gedroogde ham, kalfsvlees of truffles.

Typisch voor Griekenland:

Moschofilero - vnl. Peloponnese - Geeft vaak ietwat kruidige wijnen met fijne zuren en in de neus de geur van een rozentuin. Perfecte match voor een warme avond of bij aromatische keuken zoals Thais, Indisch  of Vietnamees.

Assyrtiko - vnl. Santorini - Geeft ontzettend fijne wijnen met zeer fijne zuren en boeiende mineraliiteit. De betere Assyrtiko van Santorini behoort tot de wereldtop in de fijne witte wijn.

Malagousia - Maakt mooie intens aromatische wijnen met aroma's van wit steenfruit, verse kruiden, citrus en een vleugje muscat. In de mond mooi vol en het aromatische karakter levert een perfecte match voor salades, mediterraanse keuken en pasta met lichte sauzen...

Mavrodaphne - vnl Patras & Kefalonia - Donkere druif die complex aromatische wijnen genereert met een vrij hoog alcoholgehalte. Naast aromas van rijp fruit, hebben we vaak kruiden en specerijen en tabak. Kan zowel droog als zoet gevinifiëerd worden. Vaak mooie en complexe wijnen in beide stijlen. De gerijpte dessertwijnen zijn toppers!

Agiorgitiko - Deze nobelste Griekse druif levert zeer droge, fruitige full body wijnen met hints van frambozen, peper, muscaatnboot en zwarte bessen. Perfect voor rood vlees of wild.

Xinomavro - De Griekse Bourgogne, vergelijkbaar met de stijl van Barolo wijnen. Strakke tannines, frisse zuren en een volle body vragen ook een gerecht met proteïnen. Heel geschikt voor gegrilde gerechten (LAM!!), of gerechten met tomatensauzen of met champignons, risotto, en stoofpotjes.